A Hungarocontrol égisze alatt került megtartásra 2018 november 22-én a Drón Konferencia és Expo. A Konferencián a jelentős iparági szereplők mellett, megjelent dr. Solymár Károly Balázs Infokommunikációért felelős helyettes államtitkár úr. Ezzel nyomatékosan kifejezve, hogy az állami szektor nem csak a jogi szabályozás egyszerűsítésében munkálkodik, hanem érdekelt abban is, hogy egy több tízmilliárd értékű piaci szegmens épüljön ki hazánkban.

Magyarországon 2025-re az előrejelzések szerint naponta 27 ezer drónrepülést hajthatnak végre, annyit, amennyi kereskedelmi repülőjárat ma közlekedik egész Európában. Ezzel kapcsolatosan kritikusan fontos kérdésként vetődik fel egy olyan drón szabályozás kérdése, amely alapvetően támogatja ennek az iparágnak a szárnybontogatását, megfelel mind a légiközlekedés biztonsági előírásainak, ugyancsak támogatja a kereskedelmi és a rekreációs célokat.

A Konferencián megtörtént egy iparági bejelentés is, megalakult az UTM Innovation Hub.

A HUB egy innovatív, tudásalapú és tudás megosztás közösség, közös érdekképviselet, ahol dedikáltan jelentkezik a haza K+F tevékenység, amelynek célja egy drón közlekedést szabályozó rendszer. Magyarországon ennek alapjait megteremtették, a drónok elektronikus regisztrációját tették lehetővé, a rendszer tartalmaz meteorológiai és légtér felhasználási adatokat. A honlap és az mobil app a jogi szabályozás hiányában még nem működik élesben.

Szó esett arról, hogy világszinten mennyire vonzó és felkapott a drón technológia, ennek lemérése kiválóan alkalmas a Google Trends lekérdezése.

Meglepő, hogy olyan kurrens és kifejezetten gyakran keresett, a sajtóban számtalan alkalommal forradalminak minősített technológiai újítás, mint a 3D nyomtatás, mennyire alulmarad a drónokkal kapcsolatos keresésekhez viszonyítottan.

A polgári felhasználású drónok száma jelentősen emelkedett, nem csak a saját kategóriájában, hanem az ember által vezetett légijárművek számához képes is, és ez a trend folyamatosan növekvő pályát mutat. 2017 végén becslések szerint 446 ezer kereskedelmi és katonai repülőgép volt szolgálatban a világon, ezzel szemben a drónok számát legalább 3 millióra teszik. 2020-ig a felhasználók 70 százaléka katonai szervezethez tartoznak, a magán felhasználású drónok 13, a kereskedelmi célú eszközök pedig 17 százalékot tehetnek ki.

A drón technológia jövőbeli fejlesztési lehetőségei az alábbi témák mellett jelentkeznek, úgy, hogy a drónok „önjáró” rajokban képesek, maguk és a rajban lévő társaik helyzetét – egymáshoz képest is – folyamatosan figyelve, kötelékben feladatokat végrehajtani.

Az Előadó a robogókkal és a mobiltelefonokkal vont kiváló párhuzamot, miszerint a jövőben a drónok rendelkeznek mindazon tulajdonságokkal, amelyekkel most a robogók és a mobiltelefonok, de ennél jóval többet is fognak tudni, egyfajta „repülő svájci bicskaként”, ráadásul mindezt rajban.