Bizonyos körülmények között azzá tehető. Ez a cikk lépésről-lépésre megadja azokat az információkat, amelyet alapján Horvátországban legálisan repülhetsz drónnal, készíthetsz szebbnél szebb fotókat és videókat.

Tenger, folyók, hegyek, pálmafák, napsütés. Minden ami arra csábít, hogy a levegőből is megörökítsd a látványt és az élményt.

Mielőtt bármilyen drónt szeretnél legálisan vezetni akár hazánkban, akár Horvátországban, alapvetően olyan ismereteket, kell szerezned amelyek magával a drón készülékkel, illetve a repülés környezetével kapcsolatosak. Ezek mindegyike kizárólag a biztonságos, minden – a repülést lehetővé tevő – körülmények közötti működtetéshez kapcsolatosak. Értened kell a irányításhoz, a kontroller müködéséhez, a szoftver használatához és annak a jelzéseihez. Tudnod kell vezetni a drónt akkor is, ha már esetleg nem látod és csupán térképről tudod irányítani. Emberéletben, ingatlan és ingó vagyontárgyakban nem okozhatsz sérülést. Ezért gyakorolni kell. Sokat. A biztonság az első.

Ezt követően gondolkodhatsz arról, hogy akár külföldön, Horvátországban (is) szeretnél valóban legálisan repülni drónnal.

Ha már kellő tapasztalatot szereztél a gyakorlatban a drón repüléssel kapcsolatban és elhatároztad, hogy Horvátországban is szeretnél drónozni, akkor az alábbiak szerint kell eljárnod, hogy engedéllyel drónozhass.

[su_highlight]Mi az a CCAA?[/su_highlight]

A horvát civil repülési szabályozással a Croatian Civil Aviation Agency foglalkozik. Ez egy zágrábi intézmény, „CCAA” rövidétéssel. A CCAA feladata a UAV/RPAS szabályozással kapcsolatos hirdetmények közzététele is.

Az alábbi 3 linken találhatók meg az alap horvát RPAS/UAV információk:

1. https://www.ccaa.hr/english/general_372/

2. http://www.ccaa.hr/english/novosti_7/have-fun-with-unmanned-aircraft-but-safely-and-in-accordance-with-the-rules_1030/

3. https://www.youtube.com/watch?v=OeVUgGgaAFg&feature=youtu.be

[su_highlight]Az első lépések[/su_highlight]

Miután elolvastátok a lapokat és megnéztétek a videót, a hivatalos UAS operátori státuszért regisztrálni kell a CCAA portálon, az alábbi linken:

1. https://drone.ccaa.hr/user/index.php

2 darab kategória van, ami között választanod kell. Az első a „Repülési művelet végrehajtása | Conduct flight operation”, a második a „Szabadidő vagy sportrepülés | Leisure or sport flying”.

Repülési művelet végrehajtása drónnal Horvátországban: Pilóta nélküli repülőgéppel repülni légi munka céljából, akár a kompenzációért, akár nem, például légi felvétel, filmzés, megfigyelés, ellenőrzések, reklám, kutatás és fejlesztés stb.

Szabadidő vagy sportrepülés drónnal Horvátországban: Pilóta nélküli repülőgéppel repülni szabadidő vagy sport céljából. Ezek a műveletek nem tartalmazzák a légi munkákat, például a légi felvételt, a forgatást, a megfigyelést, az ellenőrzéseket, a reklámozást, a kutatást és fejlesztést stb.

Alapvetően a „Repülési művelet végrehajtása” kategóriába érdemes horvátországi UAS operátori státuszért regisztrálni, főleg, ha légi felvételt is szeretnél készíteni a lélegzetelállítóan szép horvát tájakról. Az, hogy milyen kategóriák vannak, az alábbi képen látható. Katt a képre a nagyításhoz,

A legtöbb profi és hobbi felhasználó a „B2” kategóriába fog esni.

A következő oldalon el kell döntened, hogy hol akarsz repülni. Lakott (Flying in populated area) vagy nem lakott (Flying in unpopulated area) területek között választhatsz.

Lakott területen történő repülés drón repülés Horvátországban: Elsősorban lakossági, üzleti, rekreációs vagy csoportos megjelenési célokra szolgáló repülés, amely lakóépületeket és házakat, iskolákat, irodákat, sportlétesítményeket, parkokat stb. tartalmaz. A lakott területeken történő repülés magában foglalja a nem lakott területeken történő repülést.

Nem lakott területen történő drón repülés Horvátországban: Repülni olyan területen, amely nem lakott terület, ahol a távoli pilótáktól és a repülési műveletek más résztvevőitől eltekintve az emberek (kerékpárosok, gyalogosok stb.) csak alkalmi átutazása engedett meg. Mivel a legtöbb esetben az emberek megjelenése elkerülhetetlen – bizonyos szabályok mellett – érdemes a „Lakott területen történő repülés” kategóriát választani.

Ugyancsak ki kell választani a drón tömegét. Az UAS OM egy pilóta nélküli repülőgép teljes tömege a felszállás pillanatában. A legtöbb gyakorlatban is használt drón 5 kg alatt van. A „Vmax” a pilóta nélküli repülőgép maximális sebessége a gyártó műszaki előírásainak megfelelően. Végig gondolva az életszerű horvátországi drón használatot a „B2”-es UAS operátori kategória az, amit a portál is feldob:

[su_highlight]Milyen egyszerű szabályokat kell követned ha Horvátországban drónt akarsz üzemeltetni?[/su_highlight]

1. Legalább 16 évesnek kell lenni.

2. Éjjel és Nappal is repülhetsz.

3. Éjszaka csak akkor repülhetsz, ha a pilóta nélküli légi járművet olyan lámpákkal látják el, amelyek biztosítják a pilóta nélküli légi jármű tájolásának meghatározását a légtérben. A pilóta nélküli repülőgép lámpáinak a teljes repülési idő alatt láthatónak kell lennie a drón pilóta számára is.

4. Repülhetsz lakott és nem lakott területen is.

5. Ellenőrizetlen légtérben a felszín felett 120 m-re vagy az akadály fölött legfeljebb 50 m-re, attól függően, hogy melyik nagyobb.

6. Ellenőrzött légtérben, a repülőtér referenciapontjától számított 5 km-es sugáron kívül, legfeljebb 50 m-re a felszín felett.

7. Legalább 3 km-es távolságra az ellenőrizetlen repülőtéri kifutópálya küszöbétől és széleitől, kivéve ha a repülőtér használati utasításában a pilóta nélküli repülőgépek repülésére vonatkozó különös eljárások vannak feltüntetve.

8. Oly módon, hogy a pilóta nélküli repülőgép vízszintes távolsága egy embercsoporttól legalább 50 m legyen, kivéve, ha egy pilóta nélküli repülőgép részese mondjuk egy légi show-nak, ahol demonstrálják annak képességeit.

9. Oly módon, hogy a vízszintes távolság a nem érintett emberektől nem lehet kisebb mint a repülési magasság és legalább: 5 m-re, ha a pilóta nélküli repülőgépen aktiválódik az alacsony sebességű üzemmód és ha a maximális sebesség 3 m / s van beállítva, vagy minden egyéb esetben 30 m.

10. A drón legyen a látótávolságodon belül.

11. Az ad hoc struktúra létrehozásakor, a vonatkozó légtérgazdálkodási rendelettel összhangban. (Lásd: AMC üzleti információs portál> Kezdőlap)

[su_highlight]Tiltott tevékenységek, amelyektől tartózkodnod kell ha Horvátországban drónt akarsz üzemeltetni[/su_highlight]

1. Veszélyes áruk, teherfuvar, emberek vagy állatok szállítása.

2. Tárgyak ledobása repülés közben.

3. Emberek egy csoportja feletti repülés.

A B2 kategóriájú repülési műveleteket végrehajtó pilóta nélküli légi jármű üzemeltetőjét a Horvát Polgári Repülési Ügynökségnél kell regisztrálni. A repülést csak az UAS üzemben tartójának regisztrációjának megerősítését követően lehet megkezdeni. A regisztráció addig érvényes, amíg az üzemeltető az előírt információk bármelyikét új regisztráció benyújtásával módosítja, vagy értesíti az Ügynökséget, hogy nem lesz többé UAS üzemeltető. A regisztráció minden egyes repülés vagy művelet előtt nem szükséges.

[su_highlight]Az online regisztráció befejezése[/su_highlight]

A következő lépésben létre kell hoznod egy CCAA portál fiókot.

3 lehetőséged van, amelyek közül sem az e-citizen opciót, sem a papír alapú adminisztrációt nem érdemes választani. A második lehetőség az, ami a magyar UAS operátorok részére értelmezhető. E-mail-ben kell belépni a portálra, egy rövid regisztrációt követően. Arra figyelj, hogy olyan e-mail címet adj meg, amelyet állandóan tudsz ellenőrizni, ugyanis a regisztrációdat követően meg kell erősítened a fiókodat. Erre 24 órád van, azt követően a megerősítő link lejár.

Meg kell adnod még a család és keresztneved, a mobiltelefon számodat, illetve egy jelszót.

Ha készen van, és megerősítetted a fiókodat (a CCAA potvrde <uas@ccaa.hr> címről kapsz levelet), akkor be tudsz lépni a portálra, az e-mail fiókoddal és a jelszavaddal.

Cél az UAS operátori státusz megszerzése Ezt követően jutsz el egy erre az oldalra: https://drone.ccaa.hr/user/category.php

Itt tudod megadni a CCAA által igényelt adatokat ahhoz, hogy UAS operátori regisztrációt kaphass. Ezek között kell felsorolni a drón(ok) adatait, típus és sorozatszám megjelöléssel. Ha több drónt is szeretnél Horvátországban használni, akkor ezeket a zöld színű „+” gombbal adhatod a rendszerhez. Meg kell adnod, hogy mikortól szeretnéd a regisztrációt, illetve az alapadataidat, hol laksz stb.

[su_highlight]Nem ingyenes a horvátországi drón operátori státusz[/su_highlight]

De nem is drága. Sőt. 20 horvát kuna, nagyjából 3 EUR. Ezt át kell utalni, egy külföldi bankszámlára. A deviza átutalást kell választanod, mivel nem forintot akarsz utalni. Ez az ára a horvátországi drón filmezésnek. Csekélység.

  • Kedvezményezett neve: MINISTARSTVO FINANCIJA REPUBLIKE HRVATSKE
  • Bankszámla száma: HR1210010051863000160
  • Összeg: 3 EUR
  • Átutalás típusa: Normál
  • Közlemény: Remitance Information: 76108805525 UAS operator registration fee for „Példa Pál”, Hungary.
  • Információ a banknak: UAS operator registration fee

Az, hogy a 20 Kuna mennyit ér mondjuk EUR-ban, itt tudod ellenőrizni:

Utaláskor arra kifejezetten figyelj, hogy a Közlemény mezőben a fenti mondat, természetesen a saját neveddel szerepeljen. Ha ezt nem teszed meg kötelezően, nem fogja tudni a horvát bank beazonosítani, hogy mire utaltál 20 Kunát és nem fogod tudni a regisztrációdat befejezni. Szükség van a banki utalási megbízás másolatára, ugyanis ezt be kell adni, PDF csatolmányként a portálra feltöltve. Ugyancsak PDF csatolmányként el kell küldened az saját személyes adataidról egy másolatot, mondjuk a személyi igazolványod.

El kell fogadnod továbbá az alábbi feltételeket:

1. Minden repülést a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről szóló rendelet alkalmazandó követelményeinek és más alkalmazandó követelményeknek megfelelően kell végrehajtani.

2. Az üzemben tartó szervezeti felépítését a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről szóló rendelet alkalmazandó követelményeivel összhangban alakították ki.

3. Az UAS-t a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről szóló rendelet alkalmazandó követelményeivel összhangban képesített személy üzemelteti.

4. Az üzemben tartó tájékoztatja a Horvát Polgári Repülési Ügynökséget minden olyan változásról, amely befolyásolja a regisztráció során közölt információkat.

5. Az üzemeltető megerősíti, hogy a nyilvántartásban közölt információk helyesek.

[su_highlight]És megérkezik a várva várt regisztrációd[/su_highlight]

Ha ez megvan (és az CCAA mindent rendben talált), pár órán belül megérkezik a POTVRDA PRIJAVE U EVIDENCIJU OPERATORA SUSTAVA BESPILOTNIH ZRAKOPLOVA/CONFIRMATION OF UAS OPERATOR REGISTRATION formalapod, a CCAA potvrde <uas@ccaa.hr> címről. Ez egy 1 oldalas PDF dokumentum, amely digitális aláírással került ellátásra. Bár ez még nem elég az üdvösséghez, de már nagyon közel vagy. Ez a formalap kell ahhoz, hogy regisztrálni tudj később az AMC PORTAL weboldara és mobil alkalmazásba.

[su_highlight]AMC Portal, az online közösített katonai és civil légtér menedzsment[/su_highlight]

Az AMC portál a https://amc-en.crocontrol.hr/ weboldalon található meg. A légtérgazdálkodási egység (AMC – Airspace Management Cell) a légtér napi irányításáért felelős közös polgári / katonai kapcsolattartó pont, amely a Horvát Köztársaság fenntartása alatt áll, és a léginavigációs szolgáltató – a Croatia Control Ltd (CCL) – alatt került létrehozásra. Az UAS operátori regisztrációt és érvényes engedélyt követőenregisztrálnod kell az AMC portálra is, az alábbi linken:

https://amc-en.crocontrol.hr/Application-for-registration

A regisztrációs felületen szinte minden egyértelmű. Az „Activity type” mezőben az „Unmanned aircraft (UAS/RPAS) and other remotely controlled or uncontrolled self-powered flying objects” lista elemet válaszd ki, míg az „Aircraft” mezőben az „Unmanned aircraft” lista elemet. Fogadd el a kötelező GDPR hozzájárulást és add be a jelentkezésedet.

Ha mindent rendben kitöltöttél, akkor az általad megadott e-mail címre az „amc-portal.admin@crocontrol.hr” címről kapsz egy elfogadó levelet és abban a user nevedet és egy ideiglenes jelszót. Ezt a jelszót meg kell változtatnod az első belépéskor. 24 órád van a belépésre. Azt követően ez a munkafolyamat lejár.

Az első sikeres bejelentkezés után az AMC portálra ugyanazok a bejelentkezési adatok használhatók az AMC portál mobilalkalmazáshoz (iOS ésAndroid alapú).

Érdemes azonnal letölteni a mobiltelefonos alkalmazást, az AMC Portal szóra keresve. Az app neve: AMC Portal Mobile. Töltsd le és lépj be. Figyelem! Az AMC portál működéséhez elengedhetetlen az állandó internet kapcsolat. Az AMC portál felülete egyértelmű, azonban nem árt, ha pár dologot azonnal tisztázunk.

[su_highlight]AMC mobil portál, alapkinézet[/su_highlight]

A portál az UTM menedzsment online, 0-24-es felülete. Azért kell használni, hogy lássanak téged a légtér irányítók, lássanak téged a légteret használók, és
láthasd te magad is őket.

Belépést kövedtően az alapkinézetben a jobb oldalon van 5 darab fehér ikon. A legfelsővel a rétegeket tudod kiválasztani. Utcai, szetellit, terep és hibrid nézeteket tudsz beállítani. Itt a terképi felület fog megváltozni. Felülről a második ikon a „ház”. Bárhol is lehetsz a térképen, a „ház” ikonra kattintva a horvát légtér kerül megjelenítésre, azaz az a terület, amelynek UTM menedzsmentjéről rendelkezik az AMC portál. A „cél” ikonra kattintva pontosan láthatod azt a pozíciót, ahol te magad vagy. Ez egy gyors navigációs ugrás a térképen, nem kell keresgetned, hogy éppen hol vagy. A negyedik ikon a „szűrő”. A „terület típusú” és a „korlátozás tipusú” szűrőmezőket tudod be és kikapcsolni. Ezeknek az ismeretéhez szükséges az alap légtérszerkezet elnevézésekkel tisztában lenned, mint CTR, TRA stb. Az ötödik, legalsó ikon folyamatosan ellenőrzi, hogy van-e élő és stabil internet kapcsolatod. Ha van, akkor az ikon állapota „összezárt”. Ha nincsen akkor „szétnyílt” állapotú. Ekkor a rendszer a „You are offline” felirattal is jelzi, hogy sem téged nem látnak, sem te nem látsz senkit.

[su_highlight]AMC portál, horvátországi drón légtér foglalás hogyan?[/su_highlight]

Látni és látszani. Ez a legfontosabb szabály. Ehhez az kell, hogy – amennyiben az lehetséges – foglalj magadnak aktív légteret. Így a légiforgalmi irányítás, illetve a légiforgalomban résztvevők látnak téged és te magad is értesülhetsz bármilyen eseményről. Fel tudnak hívni, e-mail-t tudnak küldeni, illetve üzenetet tudnak neked küldeni a portálon keresztül. Ugyancsak láthatod a NOTAM-okat. A NOTAM egy standard formátumú, bármely légiforgalmi berendezés, szolgálat, eljárás létesítéséről, állapotáról, változásáról vagy veszély fennállásáról szóló értesítés, amelynek idejében való ismerete elengedhetetlenül szükséges a repülésben érdekelt személyzet részére.

Ha kinéztél egy szép helyszínt, ellenőrizned kell, hogy ott repülhetsz-e. Nem biztos. Vagy átlapoló légterek (CTR stb.), vagy más, aktív légtér foglalással ütköző légtér részletet is kinézhetsz magadnak. Ezekről az AMC portál részletes tájékoztatást ad, illetve – és ez a legfontosabb – nem enged légteret foglalni.

Ha mindenképpen repülni akarsz egy ellenőrzött légtérben, akkor külön engedélyt kell kérned.

Amikor találsz egy repülésre alkalmas helyszínt, koppints hosszan a térképen azon a ponton, ahol repülni akarsz. Egy új felület fog felugrani.

[su_highlight]Légtér foglalás, a beállítások[/su_highlight]

Itt kell megadni, hogy hány percen belül szeretnél légteret aktiválni (starts in). Ez általában 5 perc, ha már a helyszínen vagy. A legtöbb az 6 óra, amin belül szeretnél légteret igényelni. Meg kell adnod a légtér foglaltság időtartamát is (duration of flight). Percben. Ez is maximum 6 óra lehet. Majd meg kell adnod a repülési adatokat, a repülési sugarat méterben (radius) és a maximum repülési magasságot méterben (upper limit). A magasságot AGL (above ground level) referenciához kell megadni. Akár CTR zónában is lehet repülni a legtöbb esetben, amennyiben a magasságot maximum 50 méterben és a távolságot maximum 500 méterben adod meg.

Ha ezeket beállítottad, nyomd meg a „Request an RPAS/UAS” kék gombot.

A rendszer foglalja a légteret és a beállított aktiválási időt elkezdi visszaszámolni. Itt még tudod törölni az aktiválást.

Figyelem! Ha nullára fut a visszaszámlálás attól még nem aktív a foglalt légtér! Ez nagyon fontos! Aktivvá úgy tudod tenni, hogy megnyomod a sárga „Tactical activation request” gombot! Ekkor megkérdi a rendszer, hogy elindítod-e a repülést, nyomsz egy igen gombot és onnantól lesz hivatalos aktív horvátországi légtered. A légtér foglalásod automatikusan lejár a megadott időtartamon belül.

Érdemes magában a drón szoftverében is pontosan azt a maximális magasságot és távolságot beállítani, amely a légtér foglaltásági adatokban is hivatalosan szerepel.  ekkor a légtér foglalás és a drón tevékenysége egymással harmonizálni fog.

Biztonságos és legális horvátországi drón repülést, gyönyörű videókat és fényképeket kívánok a hivatalos RPAS/UAS operátorok részére! Remélem ez a cikk hozzájárul ahhoz, hogy minél többen legálisan repüljenek ebben a gyönyörű országban. A horvát kollégáknak pedig köszönjük meg ezt a nagyon európai, nagyon korszerű és kifejezetten gyors rendszert!