Miért fektet az Intel 60 millió dollárt drónokba?

A lapkagyártó a „tárgyak internetével (Internet of Things)” kapcsolatos ambícióit a drónok piaca felé fordulva kívánja megvalósítani.

Az Intel (NASDAQ: INTC) feltett szándéka, hogy megtalálja küldetését a PC-k letűnt korszaka utáni világban, és jelenleg valamilyen égi jelre vár. A lapkagyártó a múlt héten bejelentette, hogy 60 millió dollárt ruháznak be a hongkongi illetőségű Yuneec Holding elektromos légi közlekedési vállalatba, fogyasztói célú drónok fejlesztése céljából.

Az Intelnek a drónok iránti új keletű érdeklődése nem meglepő, hiszen a pilóta nélküli légi járművek piaca hatalmas fellendülésben van, és ez az Intel számára is új bevételi lehetőségek felé nyithatja meg a kapukat. Ha az Intelnek sikerül a Yuneec-kal való friss kapcsolatát egy életképes drónüzletággá konvertálnia, bebizonyíthatja a többi technológiai cégnek, hogy a cég csipjei a levegőben is képesek ugyanúgy helyt állni, mint az asztali és a laptop számítógépekben.

Amikor a tárgyak internetébe vetett hit az egekben jár

Azok, akik figyelemmel kísérik az Intel tevékenységét, valószínűleg nem lepődtek meg a vállalat legutóbbi lépésén. Brian Krzanich vezérigazgató vezetése alatt a cég megmutatta, hogy szívesen válna a tárgyak internetének lapkagyártójává, akárhová is vezet ez az út a vállalat számára.

A legutóbbi két év során az Intel egy sor akvizíciót hajtott végre, új partneri kapcsolatokat alakított ki, és új technológiákat fejlesztett, amelyeket kifejezetten a tárgyak internetének (Internet of Things, IoT) kibontakozó piacára szánt. Az IoT az intenetre formálisan nem kapcsolódó tárgyakat tesz online eszközökké, új folyamatautomatizálási módokat hoz létre, és tengernyi, elemzésre váró adatot produkál.

Csak néhány példát hadd említsünk arra, hogyan kötelezte el magát már eddig is az Intel az IoT felé:

  • Felvásárolták a Basis Science-et, és e márkanév alatt új okosórát dobtak piacra.
  • Partneri megállapodást kötöttek az Opening Ceremony nevű céggel egy viselhető okoskarkötő kifejlesztésére.
  • Az SMS Audio által gyártott okosfejhallgatókba Intel csipeket szerelnek.
  • Partneri megállapodást kötöttek az Accenture-rel, a Dell-lel, az SAP-vel és más cégekkel egy IoT-platform kifejlesztésére.
  • Kifejlesztették a viselhető eszközökhöz és más IoT készülékekhez tervezett Quark csipet.
  • Felvásárolták a Lantiq nevű német lapkagyártó, ill. otthoni hálózatokkal foglalkozó céget; a lépéstől az otthoni online termékeik skálájának bővülését remélik.

Az Intelnek már most is több bevétele van az IoT-üzletágából, mint a mobil termékekkel foglalkozó részlegéből. Mivel a vállalat PC-bevételei továbbra is csökkennek, azt remélik, hogy az IoT hozhatja el végre a várt fellendülést. 2015 második negyedévében 559 millió dollárt hozott az Intel konyhájára a tárgyak internete; ez az összeg 4%-kal magasabb az egy évvel korábbi adatnál.

Szárnyal a drónpiac

Az Intel legutóbbi döntése ugyan nem jár azonnali bevételekkel a vállalat számára, de kétségtelenül jó irányba tett lépés. A cégnek az IoT különböző szegmenséiben is stratégiai partnerkapcsolatokat kell kialakítania, a Yuneec-kal való együttműködés során pedig az Intel is megismerheti, hogyan teljesítenek az általuk gyártott csipek a drónokban.

A Radiant Insights becslése szerint a kereskedelmi drónok piaca, ahol a Yuneec is tevékenykedik, 2021-re a jelenlegi évi 609 millió dolláros forgalomról 4,8 milliárd dollárra növekedhet. A következő néhány évben a drónok piaci növekedésének túlnyomó része a mezőgazdasági, energiaipari, építőipari szektorokból, illetve a filmgyártásból várható.

Bár az Intelnek az IoT-vel kapcsolatos jövője nem függ a drónoktól, a vállalatnak mégis helyesen kell kiaknáznia a Yuneec-kel való partneri viszonyát a későbbi piaci előnyök reményében. Az Intelnek a tárgyak internetéből befolyó bevételei továbbra is többféle összetevőből adódnak majd össze, és a drónipar bekapcsolása e portfólióba az elkövetkező évek során növelheti és stabilizálhatja e bevételeket.

Warren Buffett: Ez az új technológia „valódi fenyegetést” hordoz

A Berkshire Hathaway éves ülésén Warren Buffett elismerte, hogy ez a feltörekvő technológia veszélyt jelent legfontosabb fejőstehenére nézve. Amitől Buffett retteg, az az ön számára előnyökkel járhat. Még csak néhány befektető ismerte fel ennek az új piacnak a jelentőségét, amely a szakértők szerint hamarosan több mint 2 billió dolláros szektorrá nőheti ki magát.